Laatste Nederlandse slavenhandel failliet

De rechtbank van Amsterdam heeft vanmorgen het faillissement uitgesproken van Coymans Slavenhandel B.V. Het bedrijf was de laatste nog actieve slavenhandel van Nederland. Met het faillissement komt definitief een einde aan het beruchte familiebedrijf.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Agfapaperiapunta

De firma Croymans werd opgericht in 1685 en transporteerde in de beginjaren voornamelijk slaven naar Curaçao. Later richtte het bedrijf zich ook andere delen van de wereld. In de gloriejaren bood de firma Croymans werkgelegenheid aan bijna vijfduizend slaven.

Vanaf de 19e eeuw ging het bergafwaarts. Het verslechterde imago van de slavenhandel bracht het bedrijf in grote moeilijkheden. Door veranderde wet- en regelgeving zakte de vraag naar werkslaven enorm in. Coymans verplaatste zijn werkterrein noodgedwongen naar het erotisch fetisjisme, maar wist de laatste jaren slechts enkele honderden slaven te verkopen.

Sinds 1984 werd het bedrijf gerund door Harry Coymans, een nazaat van de oorspronkelijke oprichter Balthasar Coymans. Ondanks een diepgaande reorganisatie wist hij het bedrijf niet meer uit de rode cijfers te halen. Door het faillissement komt de gehele voorraad van het bedrijf op straat te staan.