Laatste Nederlandse beul stopt ermee

Foto: Tiberiu Sahlean / Shutterstock.com

“Vroeger had elk dorp z’n eigen beul. Nu zie je dat niet meer”, zegt Barry Heijmeesters. Hij is de laatste erkende beul van Nederland. Volgende maand stopt hij.

Heijmeesters (53) vindt het jammer dat de beul uit het straatbeeld verdwijnt. “Het is een oud ambacht dat verloren gaat. Dat is doodzonde. Ik heb nog een paar klussen, daarna gooi ik het bijltje erbij neer.”

Heijmeesters komt uit een echte beulenfamilie. “Mijn overgrootvader was al beul”, vertelt hij. “Als er ergens iemand ter dood was veroordeeld, dan zorgde je als beul voor de executie. In die tijd ging dat nog heel primitief hoor. Dan was het zwaard bot en moest je soms wel vijf keer uithalen. Zo ging dat vroeger.”

Na de afschaffing van de doodstraf nam het aantal erkende beulen in rap tempo af. “Mijn vader voltrok nog weleens een lijfstraf, maar ook die zijn er nauwelijks meer”, zucht Heijmeesters. “Toen ik het bijltje van hem overnam, ben ik mij gaan richten op valse huisdieren. Pitbulls die een kind hadden gebeten en zo. Daar kon je nog een aardige boterham mee verdienen. Maar tegenwoordig moet alles humaan. Dan is voor mij de lol er af.”