Laatste ambachtelijke bladblazer stopt ermee

Foto: sirtravelalot / Igor Iakovlev / Shutterstock.com

Vincent Krummel, de laatste ambachtelijke bladblazer van ons land, houdt het na de herfst voor gezien. “Het blijft een mooi vak. Je moet flinke longen hebben. En natuurlijk moet je niet bang zijn voor een beetje regen”, zegt vertelt hij. 

Al vijftien jaar is Vincent ambachtelijk bladblazer. “Van een flinke boom vallen in de herfst wel vierduizend blaadjes. Als je die allemaal op één hoop krijgt, dan geeft dat een enorme kick”, vertelt hij. “Makkelijk is het niet hoor. Vooral als het hard waait heb je sterke longen nodig om er tegenin te blazen.”

“Ik leerde het vak van mijn vader. Hij werkte als bladblazer bij de NS, tot hij vorig jaar verongelukte. Nu ben ik de laatste. Ja, ik vind het wel zonde dat dit mooie vak straks verdwenen is.”

“Ik heb nog verschillende opdrachtgevers, maar het worden er steeds minder. Het is gewoon heel moeilijk om als bladblazer nog de kost te verdienen. Dat is ook de reden dat ik er na de herfst mee stop. Ach, ik begrijp het ook wel. De vooruitgang hou je nou eenmaal niet tegen. Met zo’n machine gaat het natuurlijk veel sneller en goedkoper.”