“Koppel elk asielkind aan Nederlandse oma”

Kinderen in asielzoekerscentra moeten worden toegewezen aan Nederlandse oma’s. Dat voorstel komt van Corstiaan Akel van het Centraal Registratiepunt Asielzoekers (CRA).

Foto: Rob Marmion / Shutterstock.com

In ons land leven zo’n zesduizend minderjarige kinderen in asielzoekerscentra. Hun oma’s zijn meestal (nog) in het land van herkomst of al overleden. De overheid zou hen op basis van postcode moeten toewijzen aan een willekeurige Nederlandse oma, vindt het CRA.

“Het is belangrijk dat deze kinderen zo snel mogelijk aarden in onze samenleving”, legt Akel uit. “Asielkinderen kunnen vaak maar moeilijk wennen aan de klagende, egoïstische Nederlanders. Een verzuurde bejaarde zou dat proces kunnen versnellen.”

Met het plan is al op kleine schaal geëxperimenteerd: een 7-jarig Syrisch meisje werd gekoppeld aan een 64-jarige bejaarde uit Almelo. “De bejaarde vertelde direct dat het meisje niet welkom is en dat de ouderenzorg hier ondermaats is en dat haar kleinzoon geen huis krijgt. En dat dat haar schuld is”, vertelt Akel. “Daarna lazen ze samen De Telegraaf. Heel gezellig allemaal.”

 
Deel dit artikel: