13 ℃
Wit t-shirt, blauwe spijkerbroek

Koninklijke Landmacht onthult nieuwe camouflagekleding voor stedelijke oorlogvoering

Koninklijke Landmacht onthult nieuwe camouflagekleding voor stedelijke oorlogvoering
Foto: Alexander Image / Shutterstock.com

Een blauwe spijkerbroek en een nietszeggend wit t-shirt. Dat is de nieuwe camouflagekleding van de Koninklijke Landmacht.

Na tweehonderd jaar neemt de Koninklijke Landmacht afscheid van de traditionele groen gevlekte camouflagekleding. “We hebben ontdekt dat groene camouflagekleding voor de verdediging van stedelijke gebieden niet het gewenste effect heeft”, zegt korporaal Eric Jilderts. “Op straat lopen maar heel weinig mensen met legergroene camouflagepakken. Daardoor val je juist op als je zoiets draagt. De vijand kan van grote afstand al zien: ‘kijk, daar loopt een soldaat’. En dat is nou juist niet de bedoeling.”

Daarom zullen de Nederlandse militairen voortaan gekleed gaan in een blauwe spijkerbroek, een wit t-shirt en sneakers. “We hebben heel bewust gekozen voor een doodgewone, oersaaie outfit van C&A. Hiermee kunnen onze troepen volledig opgaan in de menigte. De militairen zijn niet meer te onderscheiden van gewone burgers.”

Om de troepen ook onopvallend te kunnen vervoeren, heeft de Koninklijke Landmacht een bestelling geplaatst voor 1.500 camouflagevoertuigen die niet opvallen in het verkeer. Vanaf volgende maand rijdt het leger in een zilvergrijze Skoda Octavia.

 
Deel dit artikel: