Koning openhartig: “Mensen vergeten vaak dat het ook nog mijn verjaardag is”

Foto: Oleg Golovnev / Shutterstock.com / RVD / Paul Tolenaar

Koning Willem-Alexander vierde dinsdag zijn 54ste verjaardag. Heel Nederland vierde zijn verjaardag mee, hoewel er door de coronamaatregelen geen sprake is van een uitbundig feest. Hoe beleefde de koning zelf deze bijzondere dag?

Wie denkt dat koning Willem-Alexander thuis ook maatpakken draagt, heeft het mis. Ontspannen leunt hij tegen een muurtje en poseert voor onze fotograaf. Niet in een kostuum, maar gewoon in een t-shirt en een spijkerbroek.

“Bij Koningsdag zijn mensen toch vaak met zichzelf bezig. Ze drinken een biertje, eten een tompouce en voor de kinderen zijn er spelletjes. Ze vergeten vaak dat het ook nog mijn verjaardag is. Dat vind ik weleens jammer”, zegt de koning. “Koningsdag mag voor iedereen een feest zijn, maar het moet wel draaien om de jarige, vind ik.”

Barkrukken

Krijgt koning Willem-Alexander dan helemaal geen cadeaus en felicitaties? “Ja, in huiselijke kring wel”, vertelt hij. “Ik werd op mijn verjaardag door Máxima gewekt. Ze had iets leuks aangetrokken en trok het weer uit, als u begrijpt wat ik bedoel. Daar geniet ik echt van. De kinderen hadden een set barkrukken voor me gekocht. Prachtig. Maar vanuit de bevolking komt er meestal weinig. Zij vieren hun eigen feestje. Leuk, maar zelf heb ik daar niets aan.”

Foto: Oleg Golovnev / Shutterstock.com / RVD / Martijn Beekman

Dus u wilt op Koningsdag meer in de belangstelling staan? “Zoiets kun je niet afdwingen, maar zo hóórt het natuurlijk wel”, zegt de koning. “Kijk eens hoe de verjaardagen van buitenlandse staatshoofden worden gevierd. In Thailand bijvoorbeeld. Daar wordt de koning op zijn verjaardag uitgebreid geëerd. Een militaire parade, mooie vrouwen, een duur cadeau vanuit de bevolking, alles erop en eraan. Voor de sultan van Brunei worden op zijn verjaardag tweehonderd schapen geofferd. Dan denk ik: verdorie, waarom kan dat hier niet?”