"Kan even niet anders"

KLM-toestellen gaan vakantiegangers over de grond naar hun bestemming taxiën

Foto: Dennis Kartenkaemper / Shutterstock.com

Vanwege het personeelstekort gaat KLM vakantiegangers over de grond naar hun bestemming taxiën. Op die manier kunnen ze toch met het vliegtuig op vakantie.

Zowel Schiphol als KLM kampt met een groot tekort aan medewerkers. Daarnaast zorgen werkzaamheden aan de startbanen voor problemen. Via de snelweg hoopt KLM de passagiers toch naar hun bestemming te kunnen taxiën. Als eerste komen er ritten naar Spanje.

“Onze vliegtuigen zijn natuurlijk gemaakt om te vliegen, maar daar hebben we het personeel niet voor. Als we gaan taxiën, kunnen we gewone buschauffeurs inzetten”, zegt  KLM-baas Pieter Elbers. “Met onze toestellen kunnen we honderden mensen tegelijk naar Spanje taxiën. Anders staan die dingen toch maar stil.”

De rit van Schiphol naar de luchthaven van de Spaanse stad Alicante duurt met een Boeing 737 in totaal 40 uur. “Ja, dat is langer dan met de auto”, geeft Elbers toe. “Het punt is dat de chauffeur niet teveel gas mag geven, anders stijgt zo’n kist op en moet er een piloot aan boord zijn. Maar die hebben we dus niet.”