RIVM geschrokken: “Keukentrapje gevaarlijker dan coronavirus”

Foto: Andrey Popov / Shutterstock.com

Opnieuw heeft het RIVM een gezondheidsalarm afgegeven. Het keukentrapje bij het instituut blijkt gevaarlijker dan het coronavirus.

De waarschuwing volgt op een incident tijdens het vervangen van een TL-buis in het hoofdkantoor van het RIVM. “Het slachtoffer maakt het naar omstandigheden goed, maar we zijn natuurlijk wel geschrokken”, laat een woordvoerder van het RIVM weten.

De cijfers liegen er niet om. Volgens VeiligheidNL vallen jaarlijks zo’n vijfhonderd ouderen van een keukentrapje. In 2018 kwamen 34 mensen om het leven na een val van een keukentrapje. “Het coronavirus heeft tot nu toe slechts aan één 86-jarige het leven gekost. We kunnen dus stellen ons keukentrapje veel dodelijker is dan het coronavirus”, aldus het RIVM. “We hebben ons blindgestaard op het coronavirus, terwijl we eigenlijk naar ons keukentrapje hadden moeten kijken.”

Het RIVM heeft inmiddels een crisisteam samengesteld. Dat probeert zo snel mogelijk in kaart te brengen waar de keukentrapjes zich in ons land bevinden. Zodra duidelijk is waar ze zijn, kunnen de keukentrapjes in quarantaine worden geplaatst.