“Kans op herfstdepressie nu erg groot”

Psychologen waarschuwen mensen met sombere gevoelens. In de komende dagen is de kans op een herfstdepressie erg groot. 

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Het weer slaat om en de zomer is voorbij. Dat betekent voor veel mensen elk jaar de start van een nieuwe depressie. Psychologe Jeanette Komst vreest dat er nu alle reden is voor een flinke herfstdip. “De dagen worden korter en binnenkort is het nog donker als de wekker gaat. Daardoor begint u al met een somber gevoel aan de zoveelste rotdag in uw kansloze leven. Dan moet u op de fiets door de snijdende kou naar uw oersaaie werkplek, waar u de hele dag in contact komt met andere depressieve mensen”, legt de psychologe uit.

Volgens Komst speelt ook de omgeving een rol. “Als u thuiskomt na een dag stom werk vindt u een partner op de bank die de hele dag weer geen zak heeft uitgevoerd. Dan moet u dus ’s avonds nog allerlei strontvervelende klusjes doen. Als u daarmee klaar bent, is er nauwelijks nog tijd om gauw een fles drank achterover te slaan zodat u tenminste een beetje kunt slapen in een ijskoud bed. En de volgende dag begint alle ellende weer opnieuw. Dat zijn allemaal omstandigheden die kunnen leiden tot een flinke herfstdepressie.”

“Gelukkig is er wel wat tegen een herfstdepressie te doen”, vervolgt de psychologe. “Maar ik heb nu geen zin om dat allemaal uit te gaan leggen.”