Kabinet: “Verwarming mag aan”

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Wie het koud heeft, mag vandaag de verwarming aanzetten. Het is niet gebruikelijk dat woningen in deze tijd van het jaar extra worden verwarmd, maar vanwege de relatief lage buitentemperatuur heeft het kabinet besloten om een uitzondering te maken.

Nauwelijks een week geleden was het nog 26 graden, maar van het zomerse weer is vandaag niets meer te merken. Op veel plaatsen komt de temperatuur niet boven de 17 graden uit. “De buitentemperatuur is in de afgelopen uren zeer sterk gedaald. We bevinden ons nu in een situatie waarbij het binnen niet meer behaaglijk is. Veel Nederlanders voelen de behoefte om de centrale verwarming aan te spreken. Ik heb daar begrip voor”, aldus demissionair premier Rutte.

Oppositiepartijen zijn kritisch. GroenLinks vreest dat de klimaatdoelen niet gehaald worden als de verwarming daadwerkelijk wordt ingeschakeld. “De internationale gemeenschap heeft zich tot doel gesteld om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Daar past geen centrale verwarming bij”, aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Ook wij hebben het koud, maar wat ons betreft loopt u even naar boven om een warm vest te halen.”