Kabinet legt uitslag Songfestival naast zich neer

Het Nederlandse kabinet gaat niet zonder meer akkoord met de uitslag van het Eurovisie Songfestival. Oekraïne won het Songfestival met een meerderheid van stemmen. Het kabinet heeft in een spoedzitting besloten de uitslag van het Songfestival in deze vorm niet te ratificeren.

mark-rutte-persconferentieMinister-president Mark Rutte noemt de uitslag van het Songfestival ‘een krachtig signaal van de gehele Europese bevolking’ dat herziening van de betrekkingen met Oekraïne onvermijdelijk maakt. Desondanks zullen eerder gemaakte afspraken met Oekraïne volgens Rutte moeten worden nagekomen.

Het kabinet wil in de uitslag een prominentere rol voor de Nederlandse afgevaardigde Douwe Bob. De overwinning van de Oekraïense zangeres Jamala, die met het lied “1944” een aanklacht tegen de voormalige Sovjet-politiek zong, wekt volgens critici de schijn van corruptie. “Muzikaal stelde dit nummer natuurlijk helemaal niets voor. Als er dan toch zoveel mensen hun stem uitbrengen op deze wanvertoning, dan roept dat wel vraagtekens op”, aldus Rutte.

Jan Roos noemt de besluitvorming rond het Eurovisie Songfestival volstrekt ondemocratisch. “De winst van Oekraïne is door de jury in achterkamertjes bekokstoofd. Een meerderheid van het volk is tegen. Wij willen een referendum om de uitslag van het Songfestival van tafel te krijgen”, aldus Roos.