Limiet ruimschoots overschreden:

Kabinet biedt veel meer excuses aan dan was begroot

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Het kabinet moet zich opnieuw buigen over het aantal excuses dat namens Nederland wordt aangeboden. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat het kabinet in de afgelopen twee jaar veel meer excuses heeft aangeboden dan van tevoren was begroot.

Minister Kajsa Ollongren van Defensie bood maandag excuses aan de nabestaanden van de genocide in Srebrenica. De excuses komen bovenop de excuses die premier Rutte vorige maand aanbood aan de militairen van Dutchbat en de excuses aan de ouders die het slachtoffer werden van de toeslagenaffaire en de excuses aan de gedupeerden van de Transgenderwet.

“Namens Nederland zijn in de afgelopen tijd ontzettend veel excuses aangeboden. Veel meer dan waarop het kabinet had gerekend. Het is nu echt even op”, zegt premier Rutte resoluut.

Dat het kabinet nu de rem zet op het aanbieden van excuses is vooral pijnlijk voor de nazaten van het Nederlandse slavernijverleden en de slachtoffers van het institutioneel racisme bij de Belastingdienst, die nog altijd op excuses zitten te wachten. “Ik snap de teleurstelling”, aldus Rutte. “Maar voor dit jaar zitten we al ruimschoots over de excuuslimiet, dus die excuses zullen we helaas moeten doorschuiven naar volgend jaar. Sorry.”