Kaag: “Inflatie is geldontwaarding”

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

“Inflatie is een stijging van het algemene prijspeil in de economie.” Dat zei minister Kaag van Financiën vrijdagochtend in reactie op vragen over de hoge inflatie in ons land.

Naar aanleiding van berichten in de media heeft minister Kaag de betekenis van het woord inflatie in de afgelopen weken uitgebreid bestudeerd. “Inflatie, afgeleid vanuit het Latijnse woord inflammiatio, is het effect wat optreedt bij een waardedaling van geld ten opzichte van de prijzen voor producten. Door prijsstijgingen daalt de interne waarde van het geld, de koopkracht. Voor hetzelfde bedrag kan namelijk minder worden gekocht. Dat is feitelijk ook wat er gebeurt. De inflatie in Nederland sluit dus exact aan bij de definitie op Wikipedia”, zo verklaarde Kaag.

Volgens Kaag hoeft er geen verschil gemaakt te worden tussen inflatie en geldontwaarding: “Aan de hand van de zoekresultaten van Google kunnen we concluderen dat beide begrippen dezelfde betekenis hebben. In de praktijk kan geldontwaarding dus worden gebruikt als synoniem voor inflatie, maar omgekeerd kan ook.”