Jongeren zetten bejaarden weer aan het werk

Veel 65-plussers genieten al van hun pensioen, terwijl ze nog prima kunnen werken. Een groep jongeren gaat daar wat aan doen. Het idee: een boodschappenservice voor studenten.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

“Jongeren komen vaak tijd tekort voor hun studie. Tegelijk zien we dat bejaarden de hele dag op hun luie reet liggen”, zegt initiatiefnemer Veronique Rali (19). “Door allerlei regeltjes zijn ze in een pensioensituatie beland, terwijl hun lichaam nog niet helemaal versleten is.”

Volgens Rali realiseren bejaarden zich niet dat hun luie leventje ten koste gaat van de jonge generatie. “Veel jongeren verliezen nu kostbare tijd aan werk dat evengoed door bejaarden gedaan kan worden. Ik ben zelf elke week twee uur kwijt aan boodschappen, terwijl ik die tijd hard nodig heb voor mijn studie. Intussen zit mijn bejaarde buurman de hele dag op de bank. Hij hoeft niet te studeren. Hij is 86 en heeft toch geen toekomst meer. Dan kan hij toch best even voor mij naar de winkel gaan?”

De jongeren beloven rekening te houden met eventuele lichamelijke beperkingen van ouderen. “Kijk, ik snap best dat je met versleten knieën niet ver kunt lopen. Maar dan zoeken we gewoon naar een supermarkt in de buurt.”