Jennifer (27) krijgt een duivelskind

Jennifer Esmans was aanvankelijk dolblij, toen ze ontdekte dat ze zwanger is. Maar van haar blijdschap is inmiddels niets meer over. “Stiekem hoop ik nog op een miskraam”, geeft Jennifer toe. In haar buik groeit een duivelskind.

Jennifer-krijgt-een-duivelskindToen Jennifer dertig weken zwanger was, sloeg het noodlot toe. “Artsen zagen een afwijking op de echo. Twee weken later kreeg ik de diagnose. ‘Mevrouw Esmans, u krijgt een duivelskind’, zeiden ze. Mijn wereld stortte in.”

Naar schatting één op de twintigduizend kinderen in Nederland wordt geboren met Fili Diabolo, zoals de afwijking officieel heet. Dr. Jos Kalfbrugge doet al jaren onderzoek naar het fenomeen. “Het gaat om zeer zeldzame afwijking, waarvoor helaas nog geen behandeling bestaat. Duivelskinderen worden geboren met misvormde oortjes en voetjes. Vaak wordt dat pas laat in de zwangerschap opgemerkt. Een abortus is dan wettelijk al niet meer toegestaan.”

“Alleen al het idee dat er straks een vals kind uit mijn buik komt maakt me bang”, zegt Jennifer. “En dan die stank en dat gesis. Soms denk ik: waarom moet míj dit overkomen? Ik had natuurlijk veel liever een kind met een open ruggetje gehad, of een mongooltje. Maar ja. Gelukkig worden duivelskinderen vrijwel nooit ouder dan tien.”