“Je ziet bijna niet meer dat ik eigenlijk een man ben”

Een spannend weekend voor de 46-jarige Jos Benekamp. Of eigenlijk voor Josien, zoals ze nu heet. Josien gaat voor het eerst als vrouw het uitgaansleven in. Josien werd geboren als jongen.

je-ziet-bijna-niet-meer-dat-ik-eigenlijk-een-man-benl“Als je heel goed kijkt, zie je nog wat mannelijke kenmerken”, glundert Josien. “Maar de meeste mensen zien het niet hoor. Ze reageren heel verbaasd, als ik vertel dat ik vijf jaar geleden nog een man was. ‘Een man? Jíj?’, vragen ze dan. Dat vind ik misschien wel het mooiste compliment.”

Josien wist als kind al dat ze in het verkeerde lichaam geboren was. “Ik was een man, maar ik voelde me een vrouw. Toen ik twaalf was, klodderde ik ketchup in mijn onderbroekje. Ik wilde ongesteld zijn, net als de meisjes uit mijn klas. Toch duurde het nog 25 jaar voordat ik me liet veranderen in een vrouw.”

Josien voelt zich steeds zekerder in haar nieuwe lichaam. “Als ik nu in de spiegel kijk, denk ik: Ja, daar staat een mooie meid. Nu durf ik me te laten zien. Zaterdag ga ik met een paar meiden de stad in. Lekker kletsen en Baileys drinken. Zondagmiddag ga ik naar de sauna. het is vrouwenmiddag.”