“Je kon voelen dat Willem-Alexander achter het stuur zat”

Koning Willem-Alexander zat deze week voor het laatst achter de stuurknuppel bij KLM Cityhopper. In de afgelopen jaren was hij regelmatig piloot op gewone lijnvluchten. Sommige passagiers konden het duidelijk voelen wanneer het vliegtuig werd bestuurd door de koning.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Olaf Schultz

Koning Willem-Alexander is bevoegd om een Fokker 70-toestel te besturen. Om zijn vlieguren op peil te houden, kroop hij regelmatig achter het stuur bij KLM. De meeste passagiers wisten van niets, maar Martijn Kreijgert kon duidelijk merken wanneer de koning vloog.

“We stonden stil op de startbaan en ineens gaf de piloot vol gas. Toen wist ik: aha! Dat is de koning!”, zegt Kreijgert, die regelmatig met KLM vliegt. “Willem-Alexander heeft opvallende vliegkunsten. Hij klapt bijvoorbeeld altijd het landingsgestel uit als we er bijna zijn. Zo is ‘ie.”

“Ook aan de stewardessen kon je merken dat de koning vloog”, vervolgt Kreijgert. “Die waren er natuurlijk ook niet gerust op. Ze lieten dan voor de vlucht altijd even zien waar de nooduitgangen zijn.”