Jan Modaal in werkelijkheid schatrijk

Foto: Cryptographer / Shutterstock.com

Al jarenlang gaan over Jan Modaal de wildste verhalen. Hij zou financiële problemen hebben, zijn salaris zou achteruit gaan en hij zou geen huis meer kunnen kopen. Wat is er waar van al deze geruchten? Wij zochten hem op.

Na een lange zoektocht vinden we Jan Modaal in Spanje. Al snel blijkt dat hij helemaal niet zo armlastig is als de media ons willen laten geloven. Jan woont in een luxe, vrijstaande villa met een zwembad. “Ik woon hier sinds 2012”, zegt hij. “Ik wilde weg uit Nederland. Ik was alle negatieve berichten over mij spuugzat.”

Van verminderde koopkracht lijkt inderdaad geen sprake. Zijn alle geruchten dan niet waar? Jan Modaal schudt zijn hoofd. “Ach, weet u, de media schrijven de gekste dingen over mij. Ik zou kansloos zijn, ik zou mijn energierekening niet meer kunnen betalen, ik zou zelfs geen huis meer kunnen vinden. Nou, je ziet het: zo slecht heb ik het niet”, lacht hij.

Trots leidt Jan Modaal ons rond in zijn riante villa, vlakbij de Spaanse stad Sevilla. “Ik pak nog jaarlijks een dikke twee ton”, vertelt hij. “Dat ik maar 34.000 euro zou verdienen is dus ook een lulverhaal. Steeds weer wordt mijn naam misbruikt in de media. De Telegraaf, RTL, De Volkskrant, allemaal verspreiden ze smaad en laster over mij. Kotsmisselijk word ik er van. Journalisten schrijven maar wat. Geloof het of niet, maar jullie zijn de eersten die langskomen om te checken hoe het nou werkelijk met mij gaat.”