Informateur Mariëtte Hamer: “We hebben superleuke gesprekken gehad”

Foto: Angeline Swinkels / Wiki Commons CC

Na wekenlange gesprekken met informateur Mariëtte Hamer zijn de coalitieonderhandelingen nog geen steek verder. De opdracht van Hamer lijkt mislukt. Zelf ziet zij dat anders.

De leiders van alle partijen zijn in de afgelopen weken bij Mariëtte Hamer op bezoek geweest. “Wat ik zo leuk vond, is dat ze allemaal heel gewone mensen zijn. Zelfs Sigrid Kaag. Op tv komt ze altijd heel arrogant over, maar in het echt is ze gewoon een heel leuke vrouw”, vertelt ze.

“Sommige partijleiders namen een aardigheidje mee. Van Lilianne (Ploumen, PvdA, red.) kreeg ik een blikje Chinese thee. Héérlijk. Heel anders dan de thee die je hier in Nederland koopt. Kruidiger. Je moet het zakje maar heel even in het water hangen, anders wordt ‘ie te sterk. Een minuutje of zo, niet langer. Nee, echt, we hebben heerlijk gekeuveld. Soms leek het wel een kippenhok. Dat is het met mij hè. Als ik eenmaal begin te kletsen, houd ik niet meer op”, giechelt Hamer.

Wat Hamer betreft, zijn de gesprekken dan ook niet mislukt: “Nee, er zijn echt vriendschappen ontstaan. Ik denk zeker dat we vaker met elkaar gaan afspreken. Alleen met Mark en Wopke liep het wat stroever. Die zijn wat serieuzer hè. Ze wilden het steeds over politiek hebben.”