“Ik heb alvast euthanasie voor hem aangevraagd”

Steeds meer ouders vragen alvast euthanasie aan voor hun kind. Zo voorkomen ze dat hun kind op een lange wachtlijst staat als het zo ver is. “Als hij straks bejaard is en er genoeg van heeft, is hij meteen aan de beurt”, zegt moeder Meike Heijverts over haar zoontje Dylan (2).

Foto: Sergey Peterman / Shutterstock.com

De Levenseindekiniek kan het aantal aanvragen voor euthanasie niet aan. Daardoor dreigen er lange wachtlijsten te ontstaan. “Ik moet er niet aan denken dat Dylan later een voltooid leven heeft, maar nog jaren moet wachten op zijn euthanasie”, vertelt Meike (28). “Daarom hem ik alvast euthanasie voor hem aangevraagd. Als goede moeder laat je je kind toch niet onnodig lang lijden?”

Wanneer Dylan’s euthanasie wordt uitgevoerd is nog niet bekend. “Hij is er nog helemaal niet mee bezig, vooral omdat hij nog kerngezond is. Maar mocht hij ooit ondraaglijk gaan lijden, dan is alles in ieder geval geregeld”, zegt zijn moeder. “Ik hoop dat het nog heel lang duurt. Het zou lullig voor hem zijn als volgende week al de oproep komt.”