Hunebedden getroffen door cyberaanval

Ook de Drentse hunebedden lijken te zijn getroffen door de recente wereldwijde cyberaanval. Hackers hebben mogelijk ransomware geïnstalleerd op de prehistorische rotsblokken.

Foto: CC – Pixabay – Natuurfan

Verschillende bedrijven en organisaties werden dinsdag het slachtoffer van een grote cyberaanval. In Nederland werden onder meer bedrijven in de Rotterdamse haven getroffen. Computerbestanden werden door hackers gegijzeld. De slachtoffers kunnen pas weer over hun systemen beschikken na het betalen van losgeld.

Ook de beroemde hunebedden in Drenthe zijn gehackt. Beheerders kregen de prehistorische stenen vanmorgen niet meer in beweging. Het gaat om de hunebedden D11 bij Anloo en D29 bij Border, maar mogelijk is het hele netwerk geïnfecteerd.

Volgens cybercrimedeskundige John Maaijens is de cyberaanval te wijten aan achterstallig systeembeheer. “Dit moest vroeg of laat een keer gebeuren”, aldus Maaijens. “De hunebedden draaien op verouderde software. Sommige hunebedden zijn al duizenden jaren oud en zijn in al die tijd niet geüpdate. Dat is vragen om problemen.”