Huisartsen pleiten voor hogere pijngrens

Foto: Ihor Bulyhin / Shutterstock.com

De pijngrens moet omhoog. Dat schrijft een team van vooraanstaande huisartsen in een brandbrief aan de minister. Volgens de huisartsen klagen patiënten te snel over pijn, bijvoorbeeld na een botbreuk.

Enkele honderden huisartsen demonstreerden vrijdag op het Malieveld in Den Haag tegen de hoge werkdruk. Om de werkdruk te verlichten, moet de pijngrens flink omhoog, zo zeggen de huisartsen.

“We zien dat de pijngrens in de afgelopen jaren steeds verder is verlaagd”, zegt huisarts Hans Jofert. “Vooral oudere patiënten kunnen niets meer hebben. Zodra ze iets breken, verwachten ze dat de huisarts onmiddellijk voor de klaarstaat. En als je dan zegt dat je eerst nog een paar uurtjes op de golfbaan wil staan, worden ze nog boos ook.”

Volgens Jofert moeten patiënten leren om meer te incasseren: “Mensen komen al naar het spreekuur met een gewone schedelfractuur, versleten knieën, of een hernia. En dan moet ik daar wat aan doen? Ik dacht het niet.”

“Laatst kwam hier een mevrouw met een gebroken heup. Vervelend, maar natuurlijk niet iets om direct de huisarts mee lastig te vallen”, zegt Jofert. “Dan zeg ik: ga naar huis en probeer het ongemak eerst eens gewoon te accepteren.”