Horeca binnenkort weer open: Kebabrol na zes weken weer langzaam opgewarmd

Foto: Paolo Bona / Shutterstock.com

Horecabedrijven gaan ervan uit dat ze binnenkort weer volledig open mogen. Kebabzaken zijn inmiddels begonnen met het opwarmen van de rollen die wekenlang stilstonden. Wij mochten bij het opstartproces aanwezig zijn.

Kebabzaak Murat’s Place is al sinds december dicht. “Vanwege de coronamaatregelen hebben we deze jongen destijds moeten stilzetten”, zegt eigenaar Murat Amrani, kloppend op een flinke kebabrol. “De rol heeft zes weken in een lege zaak gehangen. Nu gaan we hem weer opstarten, voor als straks de gasten komen.”

Murat drukt op een knop. Heel langzaam zet de vleesrol zich in beweging. “De eerste rondjes gaan altijd moeilijk. Zeker als een rol wekenlang heeft stilgestaan”, vertelt Murat. “Als het vet straks warm is, draait ‘ie weer lekker soepel.”

En inderdaad, na een kwartier draait de kebabrol weer gesmeerd. Murat voert het toerental voorzichtig op en schakelt de grill op stand 3. We wijzen op de groen uitgeslagen delen van de vleesrol. “Daar hoef je je geen zorgen om te maken”, lacht Murat. “Het duurt nog een paar dagen voordat alle bacteriën dood zijn. Dan krijgt de rol ook weer z’n normale kleur.”