Hittegolf onder de indruk van maatregelen

De hittegolf die momenteel over ons land trekt heeft veel last van de maatregelen die er tegen zijn genomen. Veel Nederlanders gaan de hittegolf met water en luchtige kleding te lijf.

Foto: AJR photo / Shutterstock.com

Onder meer het RIVM riep mensen op om de hittegolf zo veel mogelijk dwars te zitten. En met succes, zo lijkt het. In grote steden als Amsterdam, Utrecht en Meppel zochten tegenstanders van de hittegolf massaal de schaduw op. Medewerkers van de NS en ProRail voerden een zogenoemde hitteschouw uit; een zwaar wapen in strijd tegen de hitte.

Ook in Breda gingen mensen de hittegolf te lijf. Een groep van zo’n 15 mannen zette mobiele airco’s in tegen de warmte. “Airco naar buiten, slang naar binnen”, legt één van de initiatiefnemers uit. “Ik denk dat we op deze manier een paar honderd kuub hete lucht hebben gevangen. Niet veel natuurlijk, maar alle beetjes helpen. Je doet wat je kan.”

Hebben al die goedbedoelde acties wel zin? “Jazeker”, zegt een woordvoerder van het RIVM. “Vanmiddag was het nog 35 graden, maar we verwachten dat de temperatuur in de loop van de nacht tot 18 graden gedaald is. Dat scheelt bijna de helft.”