Herinvoering galg leidt tot minder criminaliteit

Foto: David Peperkamp / Fox Design / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Ons land wordt een stuk veiliger als de overheid dreigt met de galg. Dat zegt de Amsterdamse strafrechtdeskundige André Mosters na onderzoek. Veel misdadigers stappen uit de criminaliteit als ze weten dat ze kunnen worden opgehangen.

Sinds het midden van de negentiende eeuw is in ons land niemand meer veroordeeld tot de strop. Sindsdien is het aantal misdrijven enorm toegenomen. “Mensen plegen overvallen, verkrachtingen en zelfs moorden, omdat ze weten dat ze niet zullen worden opgehangen”, aldus Mosters. “De overheid kan het plegen van een misdrijf ontmoedigen door op strategische plaatsen een galg te plaatsen.”

Mosters testte de preventieve werking van de galg op zijn kinderen. “Mijn jongste zoon stal regelmatig koekjes uit de trommel”, zegt de strafrechtdeskundige. “Met planken en een stuk touw heb ik een eenvoudige galg gemaakt en in de huiskamer gezet. Ik heb hem verteld wat de gevolgen van diefstal kunnen zijn. Sindsdien heeft hij niet één koekje meer gepikt. Zoiets zou natuurlijk ook kunnen werken bij zwaardere vergrijpen.”