Opgebiecht

Henri (46) verwarmde zijn huis met Russisch gas: “Het schuldgevoel gaat nooit meer weg”

Foto: Lopolo / Shutterstock.com

Sommige Nederlanders verwarmen nog steeds hun huizen met Russisch gas, vaak zonder dat ze het zelf weten. Dat kan later voor grote psychische problemen zorgen. Dat merkt ook de 46-jarige Henri Glooimaker uit Ede.

Henri stookte per ongeluk Russisch gas, zelfs ná het begin van de Russische inval in Oekraïne. “Ik had het koud. Ik draaide gewoon aan de thermostaat en dacht er verder niet bij na. Pas later hoorde ik dat zo’n 40 procent van het gas in Europa uit Rusland afkomstig is. Toen heb ik natuurlijk onmiddellijk de gaskraan dichtgedraaid”, vertelt hij.

“Ik had gewoon zo’n energiecontract bij een energieboer. Wist ik veel waar mijn gas vandaan kwam. Ik was niet kritisch genoeg, besef ik nu. Maar nu is het te laat.”

Inmiddels heeft Henri zijn leven gebeterd. Zijn verwarming staat uit en koken doet hij met de magnetron. “Maar het schuldgevoel gaat natuurlijk nooit meer helemaal weg”, zegt hij. “Het idee dat ik de Russische aanvallen op Oekraïne mede heb gefinancierd, daar zal ik mee moeten leren leven.”

Henri zocht contact met de media om anderen te behoeden voor zijn fout: “Iedereen weet inmiddels dat het gas uit onze gasleiding gedeeltelijk Russisch is. Toch zijn er nog steeds Nederlanders die erop koken en warm douchen. Dat begrijp ik dus niet. Hoe kun je jezelf dan nog in de spiegel aankijken? Als je nu nog de verwarming aan hebt, dan zal je later aan je kinderen moeten uitleggen dat je fout was in de oorlog. Vreselijk, lijkt me dat.”