Hemelvaart onder vuur vanwege CO2-uitstoot

Foto: Alexyz3d / Shutterstock.com

Donderdag is Hemelvaartsdag misschien wel voor het laatst op de traditionele manier gevierd. De christelijke Hemelvaart ligt steeds meer onder vuur vanwege de exorbitante CO2-uitstoot.

In landen met een sterk katholieke bevolking, zoals Italië en Argentinië, wordt Hemelvaart nog elk jaar op de traditionele manier herdacht. Milieuorganisaties vragen al jaren aandacht voor het milieuvervuilende aspect ervan.

“Het gaat om een gewicht van ruim zeventig kilo dat omhoog moet worden gebracht. Daar is verschrikkelijk veel brandstof voor nodig. De vraag is of we dat nog moeten willen in een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter probleem wordt”, zegt milieudeskundige Iep Klepper.

Toch willen christenen de jaarlijkse Hemelvaart niet zomaar opgeven. “Het gaat natuurlijk om een traditie en dat begrijp ik. Maar we kunnen de nadelige effecten voor het milieu niet zomaar negeren”, zegt Klepper. “Veel tradities zijn in de afgelopen jaren al aangepast aan de tijd. Waarom zou dat met Hemelvaart niet kunnen? Wat mij betreft krijgt Hemelvaart voortaan een meer symbolisch karakter. Ik ben geen Bijbeldeskundige, dat geef ik meteen toe, maar volgens mij was Hemelvaart sowieso al nooit letterlijk bedoeld.”