Muggenbescherming: “Help muggen een handje”

Het gaat niet goed met de muggen in ons land. De beestjes hebben moeite om aan voldoende bloed te komen. De Muggenbescherming vraagt mensen om hulp.

Foto: Maxop-plus / Teguh Mujiono / Shutterstock.com

Muggen zijn voor hun voortplanting afhankelijk van vers bloed. Als een vrouwtjesmug bevrucht is heeft ze veel bloed nodig voor de ontwikkeling van haar eitjes. Maar mensen maken het de mug soms ongewild moeilijk.

“Een mug steekt bij voorkeur ’s nachts. We zien dat veel mensen dan onder een dekbed slapen. Daar kan een mug onmogelijk doorheen prikken. Wij vragen mensen daarom om een stukje huid onbedekt te laten”, zegt woordvoerder Bert Vonks van de Muggenbescherming.

Over citronellakaarsen en citroenschijfjes bestaan veel misverstanden. Muggen houden helemaal niet van citroengeur. Het jaagt ze juist weg! Niet gebruiken dus.

De laatste tijd zijn er veel berichten in het nieuws over muggen die ernstig worden mishandeld. De sympathieke beestjes moeten dat vaak met de dood bekopen. Vonks zucht: “Helaas zijn er veel dierenbeulen actief die het op muggen gemunt hebben. Er zijn mensen die zelfs midden in de nacht hun bed uit komen om een onschuldige mug te vermoorden. Dan ben je echt ziek in je hoofd. Je slaat je andere huisdieren toch ook niet dood?”