Heeft de Eiffeltoren nog wel zin?

Het nut van de Eiffeltoren is nooit bewezen. Uit een studie blijkt dat de 324 meter lange toren nauwelijks effect heeft op de verkeersveiligheid in Parijs. Omwonenden vragen zich dan ook af hoe lang de ijzeren toren nog blijft staan. 

Foto: Iakov Kalinin / Shutterstock.com

De oerlelijke ijzeren toren is de Parijzenaren al langer een doorn in het oog. In de afgelopen jaren hebben omwonenden meerdere keren stiekem geprobeerd de toren af te breken, maar ze kwamen telkens niet verder dan een paar klinknagels. Na een recente studie laait de discussie over de omstreden toren opnieuw op.

Een groep wetenschappers onderzocht het nut van de Eiffeltoren. Uit de studie blijkt dat de Eiffeltoren niet of nauwelijks bijdraagt aan de verkeersveiligheid. “Sinds de bouw van de toren is het aantal aanrijdingen in de stad juist toegenomen”, aldus een van de onderzoekers. “Het meest tragische ongeval gebeurde op 31 augustus 1997. Daarbij kwam de Britse prinses Diana om het leven, ondanks de Eiffeltoren. Je kunt je afvragen of zo’n toren dan wel zin heeft.”

De gemeenteraad van Parijs beslist uiterlijk volgende maand of de Eiffeltoren wordt gesloopt.