Jill (24): “Halloween is heel kwetsend voor gotische mensen”

Foto: Paolo Schorli / Shutterstock.com

Ook in ons land wordt komend weekend Halloween gevierd. Toch is Halloween niet voor iedereen een feest. Gotische mensen met paars haar ervaren Halloween als zeer kwetsend. Jill Wemmers (24) zou het liefst zien dat het feest wordt afgeschaft.

Jill is een zogenoemde ‘gothic’. Ze ziet er uit alsof ze is weggelopen uit een horrorfilm en kan daar niets aan doen. “Het begon op mijn zestiende. Ik kreeg een enorme drang om mijn haar paars te verven. Mijn lippen moesten zwart. Ik begreep niet wat er mis was met me, tot ik bij een psycholoog terechtkwam. Hij ontdekte dat ik gotisch ben”, vertelt Jill.

Elk jaar rond Halloween wordt Jill op een vreselijke manier met haar afwijking geconfronteerd. “Gewone mensen verkleden zich als mij. Alsof ze zelf óók een gotische stoornis hebben. Ze maken gotische mensen compleet belachelijk.”

Jill hoopt dat mensen zich realiseren hoe kwetsend het Halloween-feest is. “Ze hebben geen idee hoeveel pijn ze gotische mensen doen. Voor hen is het misschien een onschuldig verkleedpartijtje, maar voor gotische mensen is het de dagelijkse realiteit”, zegt ze. “Het is heus niet leuk om er uit te zien alsof je al drie maanden dood bent.”