Goed krabben… hoe moet dat?

Voor automobilisten begint de dag nu met een vervelend klusje: het ijsvrij maken van de autoruiten. Noodzakelijk voor een veilige rit, maar toch gooien sommige automobilisten er met de pet naar. Hoe krab je snel en goed?

auto-ijs-krabben-nachtvorstSommige automobilisten maken slechts een klein stukje van de autoruiten ijsvrij en vinden dat goed genoeg. De politie denkt daar anders over. Wie betrapt wordt met half bevroren autoruiten kan een boete krijgen van maar liefst 230 euro.

“Sta een uurtje eerder op, dan heb je genoeg tijd om je autoruiten helemaal ijsvrij te maken”, adviseert verkeersdeskundige Gerard Oefermans. “Kokend water over de ruiten gieten is niet verstandig. De autoruit kan door het plotselinge temperatuurverschil barsten. Ook over de ruiten pissen moet je niet doen. Je kunt er blaasontsteking door krijgen.”

Hoe moet het dan wel? Volgens Oefermans begint het met de juiste krabrichting. “Begin bovenaan en werk langzaam naar de onderkant van de ruit. Maak met de ruitenkrabber korte, stotende bewegingen. Het helpt ook als je zachtjes uitademt tegen de ruit. De warme lucht uit je longen laat het ijs sneller smelten. Maak hierbij een ‘ghhh’-klank.”

Heb je daar geen zin in? Dan kent Oefermans nog een andere manier om de autoruiten ijsvrij te maken. “Stap in de auto, start de motor en zet de ventilator op de maximale stand. Geef extra gas, zodat de motor sneller opwarmt. Binnen vijf minuten is je auto ijsvrij.”