Gemeente Strielwouden haalt burgemeester uit hoge hoed

De gemeente Strielwouden maakt zich op voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. De Friese gemeente kent van oudsher een eigen procedure voor de aanstelling van de nieuwe burgervader.

Foto: Lovemelovemypic / Ljupco Smokovski / Shutterstock.com

Terwijl in de landelijke politiek steeds meer stemmen opgaan voor een democratisch gekozen burgemeester, maakt Strielwouden gebruik van een oude methode. “Bij ons gaat het heel anders”, legt wethouder drs. Pegelaar uit. “Wij in Strielwouden printen de cv’s van de personen die gesolliciteerd hebben voor burgemeester uit. Dan maken we er een kleine, stevige prop van en die doen we in een hoge hoed. Nou, en dan pakt iedereen er een prop uit en dan is het iene miene mutte en zo. Degene die dan gekozen wordt, haalt de prop uit elkaar en dat wordt dan onze nieuwe burgemeester.”

De verkiezing is een plaatselijk feestje, waarbij de publieke tribune in de raadszaal vol zit. Volgens wethouder Pegelaar kan de methode met de hoge hoed goed worden toegepast in de landelijke politiek, waar partijen bezig zijn met de formatie van een nieuw kabinet. “Misschien moeten ze het net als ons doen, dan heb je gelijk het probleem opgelost van óf verkiezing óf benoeming. Wat wij hier in de gemeente Strielwouden doen is hartstikke transparant. Iedereen kijkt mee, daardoor is het 100% fraudebestendig.”

Favoriet in Strielwouden is de 5-jarige Stijn Pot.