"Voel me bedonderd"

Gemeente beloofde Karel een kerncentrale in zijn achtertuin, maar die kwam er niet

Foto: Protasov AN / A Lot Of People / Shutterstock.com

Hij wijst de plek aan waar de centrale zou moeten komen. “U ziet het. Er staan schapen, maar geen prachtige kerncentrale. Ik wacht nu al vijf jaar, maar er is nog niks gebouwd”, moppert Karel Witmuller (53) uit Strielwouden.

Steeds meer Nederlanders zijn voorstander van kernenergie. Ze zien kerncentrales als een veilig, milieuvriendelijk alternatief voor ouderwetse kolencentrales. Het spreekt dan ook voor zich dat veel mensen een kerncentrale in hun wijk willen. Ook Karel wil dolgraag een kerncentrale achter zijn huis, maar de gemeente laat het afweten.

“Een kerncentrale stoot geen broeikasgassen uit en produceert maar een heel klein beetje radioactief afval. En als alles goed gaat, is een kerncentrale heel veilig. Net als iedereen verbruik ik energie, maar ik woon wel graag in een schone omgeving, dus zo’n centrale lijkt me wel wat”, vertelt Karel. “Een reactor en twee van die machtige koeltorens waar alleen maar schone stoom uit komt achter mijn huis, dat lijkt me fantastisch.”

In 2017 diende Karel namens de buurt een verzoek in voor een kerncentrale: “De gemeente beloofde dat de centrale er zou komen, maar vijf jaar later staat ‘ie er nog steeds niet. De gemeente houdt ons gewoon aan het lijntje. Ik voel me bedonderd.”

Een woordvoerder van de gemeente begrijpt de teleurstelling, maar zegt dat Witmuller nog even geduld moet hebben: “Wij hebben het verzoek van meneer Witmuller doorgegeven aan de Rijksoverheid, maar er is ongelofelijk veel belangstelling voor kerncentrales. Kernenergie is de laatste jaren zo populair geworden dat iedereen zo’n kerncentrale in de buurt wil. Het spijt me, maar meneer Witmuller zal gewoon op zijn beurt moeten wachten.”