21 ℃

“Geef elke asielzoeker direct 100.000 euro”

Elke asielzoeker moet direct bij aankomst in Europa 100.000 euro krijgen. Dat is het advies van het Centraal Registratiepunt Asielzoekers aan de EU. Met een zak geld hebben asielzoekers meer mogelijkheden om in Europa een toekomst op te bouwen.

geef-elke-asielzoeker-direct-100000-euro“Asielzoekers komen hier meestal zonder geld. Hun laatste centen hebben ze uitgegeven aan de reis naar Europa.”, zegt Corstiaan Akel van het Centraal Registratiepunt Asielzoekers. “Er heerst nu veel ontevredenheid onder asielzoekers. Uit onderzoek blijkt dat een asielzoeker zich veel gelukkiger voelt, wanneer hij bij aankomst direct 100.000 euro krijgt. In Zweden gebeurt dat al.”

“We zien dat asielzoekers moeilijk werk kunnen vinden. Vaak hebben vluchtelingen, vanwege een oorlogstrauma, nog geen zin om te werken. Ze belanden dan in een uitkeringssituatie, of zijn genoodzaakt de criminaliteit in te gaan. Een startbedrag van 100.000 euro per persoon kan die problemen voorkomen”, aldus Akel.

Volgens Akel is 100.000 euro per asielzoeker een goede investering. “Asielzoekers kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken voor het opzetten van een eigen bedrijfje. Ze kunnen er ook een nieuwe auto van kopen. Daarmee zijn ze in staat om ons land beter te verkennen en dat komt de inburgering ten goede. Laten we nou eens beginnen met een zak geld. Daarna zien we wel verder.”

 
Deel dit artikel: