Frikandellen uiterlijk in 2018 verboden

De frikandel lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Er is bijna een akkoord over het veelbesproken frikandellenverbod. Als het aan Europese gezondheidsorganisaties ligt, wordt de snack uiterlijk in 2018 verboden.

frikandelGezondheidsorganisatie GreenPush strijdt al jaren voor een frikandellenverbod. “Helaas hebben we moeten constateren dat de frikandel geleidelijk langer wordt”, zegt woordvoerster Soraya Nootjes. “Naast de standaardfrikandel van 18 centimeter komt de snackindustrie met steeds langere frikandellen, tot wel 40 centimeter. Dat is een stijging van ruim 200%. Als deze trend zich doorzet, hebben we over een paar jaar frikandellen van wel zes meter. Wij vinden dat een verkeerde ontwikkeling.”

“Pogingen om de frikandellengte door de snackindustrie zelf te laten reguleren liepen op niets uit”, aldus Nootjes. “Ook bleek het voor controleurs ondoenlijk om te lange frikandellen stuk voor stuk bij de klanten uit de handen te slaan. Daarom zeggen wij nu: Laten we de frikandel elke maand met 4% inkorten. In 2018 op nul centimeter uitkomen, dat is het doel.”