Friezen vinden oplossing tegen winterkou

In Friesland is mogelijk een oplossing gevonden tegen de kou. Friesland had in de afgelopen dagen flink last van het barre winterweer. Een toevallige ontdekking van Tjokke Wiersma en Hylko Fokkema kan de temperatuur plaatselijk zeer snel laten stijgen.

Foto: Sirtravelalot / Shutterstock.com

Wiersma en Fokkema, beiden 33, ontdekten het natuurverschijnsel per toeval. “Fokkema is een zware autist”, vertelt Wiersma. “Uit verveling tikte hij enkele uren achtereen twee stenen tegen elkaar. Plots zagen wij vonken ontstaan. Toen dachten we: Wat als wij die vonken in contact brengen met een bosje stro? Met behulp van crowdfunding hebben wij dat concept doorontwikkeld.”

Volgens de twee Friezen is de ontdekking van het vuur van groot maatschappelijk belang. “Vuur is een prima middel om bijvoorbeeld Groningen in de hens te zetten. Maar vuur kan ook worden gebruikt om gladde wegen snel te ontdooien”, legt Wiersma uit. Met de ontdekking van het vuur heeft Friesland een flinke technologische voorsprong op naastgelegen provincies. Daar is het nog koud.