Free hugs-industrie volledig ingestort

Foto: BhFoton / Shutterstock.com

Het coronavirus heeft grote impact op het bedrijfsleven, maar waarschijnlijk wordt geen enkele branche zo hard geraakt als de free hugs-industrie.

Freehugger Thomas van Relingen (36) zag zijn klandizie sinds de start van de virusuitbraak sterk dalen. “Mensen zijn voorzichtiger geworden. Voorheen had ik op een gemiddelde dag zo’n honderdvijftig klanten, nu zijn het er nog vijf of zes”, vertelt hij.

Thomas begrijpt de terughoudendheid, maar wijst tegelijk op het belang van een regelmatige free hug. “Tijdens een free hug maakt je lichaam allerlei goede stofjes aan”, legt hij uit. “Oxytocine en endorfine bijvoorbeeld. Dat zijn twee echte ‘feel good’-hormonen. Een free hug verlaagt bovendien het stresshormoon cortisol.”

Bang voor besmetting hoeven de klanten volgens Thomas niet te zijn: “We hebben duidelijke richtlijnen gekregen van de International Freehuggers Association. Ik weet precies wat ik wel en niet mag aanraken. En ik heb een flesje desinfecterende gel bij me. Wist je dat grote wereldleiders zich ook af en toe laten freehuggen? Boris Johnson en Donald Trump bijvoorbeeld.”