Frans en Marijke organiseren hun eigen ‘Zwarte Cross’

Foto: Philip Schubert / Shutterstock.com

Om acht uur ’s ochtends gaat de eerste fles wijn open. Marijke (61) neemt meteen een paar gulzige slokken. Frans (64) doet het nog even rustig aan. “Hij is nog brak van gisteravond”, lacht Marijke. “Hij heeft een halve krat bier leeggezopen.”

Vanwege het coronavirus gaan de grote festivals deze zomer niet door. Een flinke teleurstelling voor de fans van de Zwarte Cross. Frans en Marijke Wierings organiseren hun eigen ‘Zwarte Cross’, op de camping in Valkenswaard.

De bierkratten staan hoog opgestapeld. Er is een zwembadje en in de kantine zijn frikandellen verkrijgbaar. “Het is een soort mini-Zwarte Cross”, lacht Marijke. “Vanavond komt een groepje kennissen uit de straat. We spelen atje kratje. Dan wordt het echt een festival.”

Tegen een uur of tien hangt er al een gezellige festivalsfeer op de camping. Op het dak van de caravan staan twee luidsprekers, waaruit snoeihard Jovink klinkt. Frans zet de fles aan zijn mond, terwijl Marijke op haar buik door de modder schuift. “Mij gaat het om de muziek en de sfeer”, schreeuwt Marijke. “Frans komt hier vooral om te zuipen.”