11 ℃

Fiscalist waarschuwt Oekraïense militairen voor fiscale bijtelling Leopard-tanks

Fiscalist waarschuwt Oekraïense militairen voor fiscale bijtelling Leopard-tanks
Foto: M-SUR / Shutterstock.com

Oekraïense militairen moeten zich zorgen maken over de fiscale gevolgen als ze de beschikking krijgen over Duitse Leopard 2-tanks. Dat zegt fiscalist Remco Voortman. Oekraïense militairen kunnen te maken krijgen met een forse bijtelling die voor een gewoon soldaat nauwelijks is op te brengen.

Na lang onderhandelen gaat Duitsland toch akkoord met de levering van Leopard 2-tanks aan het Oekraïense leger. De Leopard 2 staat bekend als een van de meest geavanceerde tanks ter wereld, maar de vraag is of het voor Oekraïense militairen fiscaal verstandig is om ermee te gaan rijden.

Volgens fiscalist Remco Voortman van belastingadviesbureau Voortman & Van Wouw kunnen de fiscale gevolgen voor Oekraïense militairen gigantisch zijn: “Als ze per ongeluk te veel privékilometers met de Leopard rijden, kunnen ze te maken krijgen met bijtelling. Dat is een percentage van de nieuwwaarde waarover inkomstenbelasting betaald moet worden. Eén enkele Leopard 2-tank kost ruim 15 miljoen euro, dus de bijtelling kan flink oplopen. Voor een Oekraïense soldaat is dat simpelweg niet op te brengen.”

De militairen zouden bij de Oekraïense belastingdienst om een vrijstelling kunnen vragen, maar volgens Voortman is dat belastingtechnisch ingewikkeld: “Regels zijn regels, daar kun je niet zomaar van afwijken. Op dit moment is het vooral belangrijk dat de bestuurders een zorgvuldige rittenadministratie bijhouden.”

 
Deel dit artikel: