Evi (1) lijdt aan ongewenst urineverlies

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Naar schatting een miljoen Nederlanders hebben last van ongewenst urineverlies. Uit schaamte durven ze vaak geen hulp te zoeken. De Continentie Stichting Nederland organiseert daarom de Nationale Plasdag.

Met Nationale Plasdag wil men plasklachten bespreekbaar maken. Niet alleen ouderen hebben hebben last van incontinentie. Het probleem doet zich ook vaak voor bij heel jonge kinderen. Het kind is zich niet bewust van de drang om te plassen en laat alles gewoon lopen. Dat maakt het leven een stuk minder aangenaam.

Evi Langsteeg (1) heeft al vanaf haar geboorte last van urineverlies. “Elke dag heeft Evi meerdere ‘ongelukjes’. Ze geeft niet aan dat ze naar het toilet moet. Na een tijdje ontdek ik dat ze het in haar broek heeft gedaan”, vertelt moeder Michelle.

Volgens uroloog Victor Busseman durven maar weinig ouders met hun kind naar de dokter: “Incontinentie bij heel jonge kinderen is helaas een taboe. De ouders rommelen maar wat met luiers, maar dat is natuurlijk een schijnoplossing. Na een jaar of drie verdwijnt het probleem meestal vanzelf, maar al die tijd zit je wel in de stank.”