Europa sluit luchtruim voor Russische kernraketten

Foto: Alexyz3d / Shutterstock.com

Russische kernraketten mogen niet meer over Europa vliegen. Dat hebben de lidstaten van de Europese Unie besloten vanwege de toegenomen nucleaire dreiging vanuit Rusland.

De sluiting van het luchtruim voor Russische kernraketten maakt deel uit van het zevende sanctiepakket dat de Europese Commissie tegen Rusland heeft ingesteld.

“Poetin heeft herhaaldelijk gedreigd met de inzet van kernwapens. Door het Europese luchtruim voor dit type wapens te sluiten, kan hij ze in de praktijk niet meer gebruiken. Russische kernraketten móeten namelijk door het Europese luchtruim vliegen om doelen in Europa te kunnen treffen. Nu dat niet meer mag, zijn de raketten feitelijk nutteloos”, zegt Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag.

Mocht er toch een Russische kernraket in het Europese luchtruim worden waargenomen, dan kan dat volgens Omslag grote gevolgen hebben: “In theorie mag Europa dan proberen om zo’n kernraket uit de lucht te halen. Mocht dat gebeuren, dan zal Poetin daar zeker niet blij mee zijn.”

Omslag noemt de maatregel dan ook een slimme zet van Europa: “In feite maak je hiermee een nucleaire aanval op Europees grondgebied juridisch onmogelijk. Het mag gewoon niet. Klaar.”