14 ℃

Ethiopische M’tebe-stam levert extra luchtafweerraketten aan Oekraïne

Ethiopische M’tebe-stam levert extra luchtafweerraketten aan Oekraïne
Foto: Mircea Moira / Nick Fox / Artush / Shutterstock.com

Behalve de militaire hulp uit de NAVO-landen krijgt Oekraïne ook steun uit andere gebieden van de wereld. De Ethiopische M’tebe-stam gaat nog eens 240 luchtafweerraketten leveren aan Oekraïne. Daarmee moet Oekraïne zich beter kunnen verdedigen tegen Russische aanvallen. Dat heeft stamhoofd Nkfoto Bne’helo bekendgemaakt.

De levering omvat luchtafweerraketten van het type Patriot met bijbehorende lanceerinstallaties. Het totale steunpakket heeft een waarde van ruim 180 miljoen. De M’tebe-stam leeft in de binnenlanden van Ethiopië en wil met de militaire steun aan Oekraïne laten zien dat de recente Russische raketaanvallen niet zonder gevolgen blijven.

“Het is natuurlijk makkelijk om bij een VN-vergadering steun uit te spreken voor Oekraïne, maar wat ons betreft blijft het niet bij woorden alleen. Oekraïne heeft op dit moment grote behoefte aan luchtafweerraketten en die kunnen wij leveren”, aldus stamhoofd Bne’helo.

De M’tebe-stam sluit meer wapenleveranties niet uit: “We moeten steeds kijken welke wapens we kunnen leveren aan Oekraïne en welke wapens we zelf nodig hebben voor onze eigen gereedheid en oefeningen”, aldus het stamhoofd. “Bovendien moeten de wapenleveranties wel binnen redelijke proporties blijven. Daarom sturen we voorlopig nog geen nucleaire wapens naar Oekraïne.”

 
Deel dit artikel: