Elly is reservist bij Defensie: “De vijand verwacht geen oma van 86”

Foto: Nieuwland Photography / Kristo-Gothard Hunor / Shutterstock.com

Defensie wil meer diversiteit binnen de krijgsmacht. Binnen tien jaar moet zo’n 30 procent van het leger bestaan uit 65-plussers. Elly Boekels is al bijna drie jaar actief als reservist bij de Koninklijke Landmacht. 

Defensie heeft duizenden reservisten. Dit zijn burgers die flexibel ingezet kunnen worden als het nodig is, bijvoorbeeld vanwege hun specialistische kennis of hun leeftijd. “Tegenwoordig is niet meer het aantal manschappen bepalend, maar hoe je de vijand te slim af kunt zijn”, aldus de 86-jarige Amersfoortse.

Elly leerde praktische militaire vaardigheden, zoals het opsporen van landmijnen en het schieten met het standaardwapen: “We hadden een oefening van een aantal dagen in het veld. Dan word je midden in de nacht wakker gemaakt om patrouille te lopen. En dan wordt er vijandelijk vuur gesimuleerd. Dan zit je vol met adrenaline. Dat geeft een enorme kick.”

Elly realiseert zich dat ze op een buitenlandse missie kan worden gestuurd, bijvoorbeeld naar Afghanistan: “Juist bejaarden kunnen daar een belangrijke bijdrage leveren. De vijand verwacht geen oma van 86. En als oudere heb je toch wat meer levenservaring dan zo’n snotaap van IS.”