18 ℃

Eigen graf onbetaalbaar voor starters: “Mijn vader ligt op 3 vierkante meter”

Foto: Kzenon / Shutterstock.com

Voor veel ouderen is een eigen graf een onbetaalbare droom. Grond in Nederland is schaars en er is te weinig doorstroming. Wie nu overlijdt moet genoegen nemen met een piepklein graf, of een plekje buiten de Randstad.

Toen Barbara Wytkweecker op zoek moest naar een graf voor haar vader, merkte ze dat de markt potdicht zit. “Als nieuwkomer kom je er gewoon niet tussen”, vertelt ze. “Hij deelt nu een grafje met zijn vrouw, maar dit is natuurlijk geen ideale situatie. Hij ligt op 3 vierkante meter en kan letterlijk zijn kont niet keren.”

Uitvaartondernemer Jozias Wijngaarden herkent de problematiek: “Nederland telt al miljoenen overledenen en dat aantal loopt steeds verder op. Hierdoor zal de vraag naar graven verder toenemen en dat drijft de prijs enorm op. En door corona is het probleem alleen maar groter geworden. Voor een eenvoudig graf moeten starters al duizenden euro’s neertellen.”

Toch liggen er volgens Wijngaarden nog kansen voor starters: “Tiny graves zijn de laatste tijd enorm in opkomst. En vind je privacy niet zo belangrijk, dan kun je kiezen voor een massagraf of direct doorstromen naar de knekelput. Je moet out of the box denken.”

 
Deel dit artikel: