Eieren fors duurder: maken de kippen misbruik van de inflatie?

Foto: Piotr Adamowicz / Shutterstock.com

Supermarktklanten hebben het al gemerkt: de prijs van eieren is in de afgelopen tijd fors gestegen. Kritische klanten vragen zich af of het allemaal niet wat goedkoper kan.

Een doosje van tien scharreleieren is bijna elf procent duurder dan een jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Een scharrelei kost nu gemiddeld 32 cent, vorig jaar was dat nog geen kwartje.

In de supermarkt wordt door klanten flink gemopperd over de eierprijs. “Ik kan nauwelijks nog mijn boodschappen betalen, terwijl de kippen steeds duurdere eieren leggen. Zogenaamd komt dat door de inflatie, maar intussen hebben ze allemaal een beter leven. Eén, twee, soms drie sterren! Stofbad, dikke tractor voor de deur. Doe even normaal. Dat is gewoon misbruik maken van de situatie”, zegt een klant.

Een andere klant stoort zich ook aan de extreme luxe waarin kippen leven: “In economisch zware tijden moeten kippen ook maar een beetje inleveren, vind ik. Mensen kunnen amper hun huur nog betalen. Moet je eens bij de kippen gaan kijken. Een scharrelkip heeft daglicht, een tuin en 0,13 vierkante meter helemaal voor zichzelf. In Amsterdam betaal je daar drieduizend euro per maand voor.”