Eeuwenoud gangenstelsel ontdekt in Limburg

Foto: Wiki Commons CC

In de bodem van Limburg is deze week een enorm gangenstelsel ontdekt. Wetenschappers denken dat de ondergrondse gangen zijn ontstaan door de winning van krijtgesteente en kalksteen.

Het gangenstelsel werd in het afgelopen zaterdag per toeval ontdekt door Wesley Cottenhove (26). Hij was met zijn vriendin Destiny (21) een weekendje in Maastricht. “Tijdens een wandeling op de Sint Pietersberg zagen we een ingang in de heuvels. Daarachter bleek een enorm ondergronds gangenstelsel te liggen. Toen hebben we de politie gebeld.”

Deskundigen hebben de ondergrondse gangen onderzocht. Men denkt dat het gangenstelsel minstens honderd hectare groot is en enkele honderden jaren geleden is ontstaan. “Mogelijk bevinden zich meer ondergrondse gangenstelsels in de Limburgse bodem”, zegt geoloog Theo de Laetert.

In de gangen is bewijs gevonden van menselijke aanwezigheid. “We hebben afbeeldingen gevonden die mensen in het verleden met houtskool hebben gemaakt. Ook waren er inscripties van namen en jaartallen. Dichtbij de ingang vonden we bijvoorbeeld de tekst “Wesley + Destiny 2020″, die in het gesteente was gekrast. We proberen nu te achterhalen wie deze mensen waren, wanneer ze leefden en waarom ze verwezen naar onze huidige jaartelling.”