Eerste crematorium over op warmtepomp-installatie

Een primeur in Crematorium en Uitvaartcentrum Strielwouden. Het crematorium stopt als eerste in Nederland met het gebruik van aardgas. Vanmorgen werd een duurzame waterpomp-installatie in gebruik genomen. 

Foto: StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

De meeste crematoria in ons land maken nog gebruik van gasovens. Hoewel deze schoner zijn dan de oude kolengestookte ovens, stoten de installaties nog altijd grote hoeveelheden CO2 en stikstof in de atmosfeer. Een warmtepomp werkt een stuk milieuvriendelijker. De eerste overledene werd vanmorgen met behulp van een warmtepomp verhit.

Uitvaartmanager Ties Wulgerd leidt ons rond in het hypermoderne crematorium. “In een gasgestookte oven verbrandt de overledene weliswaar veel sneller, maar daarvoor zijn grote hoeveelheden energie nodig. Dat zorgt voor een relatief grote belasting voor het milieu”, legt hij uit. “Met de warmtepomp wordt warmte-energie aan de lucht onttrokken en naar het lijk geleid. Het voordeel hiervan is dat het lijk gelijkmatig wordt opgewarmd en de familie meer tijd heeft om afscheid te nemen.”