Economen klaar om Nederland in nieuwe recessie te praten

Foto: YT CC

Een team van vooraanstaande economen wil de economie binnen een jaar kapotpraten. “Ja, dat is een ambitieus plan, maar niets is onmogelijk. De economie staat er momenteel sterk voor, maar uiteindelijk kan alles kapot”, zegt econoom Frans van Deuteren.

“We zitten op de top van hoogconjunctuur. Een recessie is aanstaande, wellicht eind volgend jaar”, probeert econoom Bas ter Weel bij de NOS. Van Deuteren valt hem bij: “We hebben nog een lange weg te gaan. Mensen hebben nog geen zin in een depressie. Aan ons de taak om daar verandering in te brengen. Dat is een kwestie van doorzetten.”

Ook oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink zet zich in voor een nieuwe recessie. “Dit soort dingen kun je niet met precisie voorspellen, maar je ziet wel dat het de verkeerde richting op aan het gaan is”, wierp hij onlangs al op.

Van Deuteren ziet nu al de prille resultaten van hun pleidooi. “Bedrijven worden voorzichtiger met investeren. Ze houden de hand op de knip. En terecht, want ze gaan kapot. Kapot, begrijpt u? We zijn er nog lang niet, maar met een beetje hulp van de NOS, RTL en De Telegraaf moet een nieuwe recessie volgend jaar al mogelijk zijn.”