Duizenden roodharigen bijeen in Tilburg

In Tilburg waren dit weekend de Redhead Days. Duizenden roodharigen kwamen bijeen om te praten en te bidden. Toch weten maar weinig roodharigen dat hun aandoening goed te behandelen is.

Foto: Rob van Esch / Shutterstock.com

Bij het internationale festival voor roodharigen waren patiënten uit meer dan 80 verschillende landen aanwezig. Ook Fenna Westrich was erbij. Zij heeft al sinds haar geboorte rood haar. “Roodharigen worden nog lang niet overal geaccepteerd. Je bent toch anders. Mensen zijn bang voor me. Soms schelden ze me uit, of lopen ze met een grote boog om me heen. Tijdens de Redhead Days kon ik mezelf zijn. Het was fijn om met lotgenoten te kunnen praten.”

Prof. Klaas Niemegen bestudeert roodharigheid al dertig jaar. “Roodharigen beseffen vaak niet dat hun aandoening goed te behandelen is”, zegt de onderzoeker. “Het haar kan bijvoorbeeld redelijk eenvoudig worden geverfd, of worden afgeschoren. Een bezoekje aan de kapper is voor deze mensen soms al heel verhelderend.”

Volgens Niemegen spelen ook vrienden en familie een belangrijke rol. “Je bent heus niet zo machteloos als je zou denken. Breng eens een bezoekje aan een roodharige, of sla een arm om hem of haar heen. Praten lucht enorm op. Vaak kun je een roodharige al troosten met een luisterend oor.”