"Pasen is altijd een gekkenhuis"

Drukke week voor amateurjezus Herman

Foto: Ollyy / Alexey Fedorenko / Shutterstock.com

Het zijn drukke tijden voor Herman Costenburg uit Waalwijk. Al achttien jaar verdient hij zijn geld als amateurjezus. Met gemiddeld drie boekingen per dag is de paastijd zijn drukste periode.

“Donderdag ben ik bij een laatste avondmaal in Breda, vrijdag word ik ergens in Nijmegen ‘gekruisigd’, zaterdag ben ik zogenaamd dood en op Eerste Paasdag sta ik in een kerk in Zoetermeer weer op”, zegt Herman, terwijl hij door zijn agenda bladert. “Mensen vieren nou eenmaal Pasen. Daar hoort een Jezus bij.”

In het dagelijks leven is Herman systeembeheerder, maar rond Kerst en Pasen is hij fulltime Jezus. “Ik heb veel vaste klanten. Zo ben ik al jaren de vaste Jezus bij de opvoering van het kerstverhaal in Leiden. Maar ik kom ook bij particulieren die graag een Jezus bij hun christelijke festiviteiten hebben.”

Herman maakt lange dagen. Tijd om zelf Pasen te vieren heeft hij niet. “Maar een paar weken per jaar kan ik als amateurjezus de kost verdienen. Nu is het een gekkenhuis, maar vanaf dinsdag wordt het weer even rustig. Pas eind mei heb ik weer een optreden. In Deventer hebben ze voor Hemelvaartsdag een helikopter geregeld.”